راهنمای انتخاب، نگه داری و خرید پروفیل

پروفیل ها همه جا حضور دارند! از صنایع راه و ساختمان گرفته تا خودروسازی و صنایع فورج متالورژی. امروزه کاربرد پروفیل ها آن قدر گسترده شده است که می توان گفت اکثر پروژه های ساخت و ساز بدون این قطعات امکان پذیر نیستند. در این مقاله قصد داریم با انواع این محصولات آشنا شویم و راهنمای مناسبی برای خرید آن ها ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

پروفیل چیست؟

به قطعاتی که دارای مقطع ثابت و طول بلند باشند، پروفیل گفته می شود. شکل مقطع بیشتر پروفیل ها مربع و مستطیل است. این قطعات ممکن است طول هایی بسیار متفاوت داشته باشند. بر همین اساس قیمت پروفیل ها نیز اندکی تفاوت پیدا می کنند. قطعات کوچک پروفیل برای نرده های فلزی، در و پنجره، حفاظ راه پله، پیاده روها و خیابان ها استفاده می شوند.

قطعات بزرگتر پروفیل که به «پروفیل ستونی» معروف هستند، در ساخت ستون و اسکلت فلزی کاربرد دارند. برای خرید پروفیل باید به انواع آن دقت کنید. این قطعات با توجه به معیارهای مختلفی دسته بندی می شوند. معیار اول باز یا بسته بودن پروفیل است. معیار بعدی کاربرد است؛ یعنی صنعتی یا ساختمانی بودن پروفیل.

تقسیم بندی پروفیل از نظر شکل

  • پروفیل های باز: مانند تسمه، تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، هاش، چهار پهلو و…
  • پروفیل های بسته: مانند لوله، قوطی، پروفیل درب و پنجره، پروفیل پی وی سی، پروفیل های کرکره برقی و…

انواع پروفیل باز و بسته

تقسیم بندی پروفیل از نظر کاربرد

پروفیل های صنعتی

به آن دسته از پروفیل گفته می شود که در صنایع مختلف مانند خودروسازی، نظامی و … به عنوان قطعات و متعلقات صنعتی کاربرد دارند. در مقاطع صنعتی توجه به خواص مکانیکی و الکتریکی اهمیت ویژه ای دارد. از این رو برای خرید پروفیل صنعتی ، دانش فنی و تجربۀ کاری در جایگاه ویژه‌ای قرار می گیرند.

پروفیل های ساختمانی

به آن دسته از پروفیل هایی گفته می شود که اغلب در ساختمان سازی کاربرد دارند. مهم ترین نوع پروفیل های ساختمانی در و پنجره های آلومینیومی و پروفیل های ستونی هستند که خود به چند دسته تقسیم می شوند:

  • پروفیل نورد گرم: از نورد گرم شمش فولادی تولید می شود و به شکل قوطی است. از این پروفیل ها پس از انجام محاسبات مهندسی می توان در اسکلت ساختمان استفاده کرد.
  • پروفیل نورد سرد: از شکل دادن ورق های فولادی از راه خم کردن و پرس ساخته می شود و معمولا ناودانی شکل است. این نوع پروفیل فقط مناسب کارهای سبک ساختمانی است، مانند ناودانی ها، تیرهای تکیه گاهی سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان.
  • پروفیل مرکب: از اتصال چند پروفیل سرد و گرم به وجود می آید و کاربردهای گسترده تری در ساختمان سازی دارد.

انواع دیگر پروفیل

پروفیل گالوانیزه

حتما نام در و پنجره های «یو پی وی سی» را شنیده اید. پروفیل استفاده شده در این محصولات از نوع گالوانیزه هستند. بنابراین اگر قصد خرید پروفیل برای تولید این نوع محصولات را دارید، بهتر است نوع گالوانیزه را انتخاب کنید.

هر چه فشار وارد شده به پنجره بیشتر باشد و سطح پنجره بزرگ تر باشد، خرید پروفیل گالوانیزه با ضخامت بیشتر پیشنهاد می شود. این ضخامت ها از یک میلی متر شروع شده و با توجه به کاربرد تا دو میلیمتر نیز بیشتر می شود. قبل از خرید پروفیل گالوانیزه سعی کنید از مشخصات دقیق پروفیل های ساختمانی مانند ابعاد، اندازه ها، ضخامت ها و حتی شعاع خم ها و البته قیمت پروفیل ها به خوبی آگاهی داشته باشید.

قیمت پروفیل گالوانیزه

مزایای خرید پروفیل گالوانیزه

بزرگترین مزیت خرید پروفیل گالوانیزه برای پنجره های یو پی وی سی، جلوگیری از هرز شدن پیچ ها و افتادگی باز شوها طی زمان است. از مزایای دیگر آن بالا بردن استحکام و مقاومت در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات بالا است. چرا که در ارتفاعات زیاد نیروی باد شدت بیشتری به پنجره ها فشار وارد می کند. البته در طبقات پایین تر نیز ممکن است در اثر نشست ساختمان، پنجره ها  تحت فشار قرار بگیرند.

پروفیل کامپوزیتی

در حال حاضر بازار خرید پروفیل های کامپوزیتی کمی داغ تر است. پروفیل کامپوزیتی به شکل وسیعی در ساختمان سازی در شرایط آب و هوایی که احتمال خوردگی در آن بالا است، رواج دارد. صرف نظر از قیمت پروفیل کامپوزیتی، خریدارانی که در شمال یا جنوب ایران زندگی می کنند، باید این  نوع را انتخاب کنند.

هم اکنون خیل عظیمی از سازه های ساخته شده در مناطق مرطوب کشور نظیر پل های دریاچه ارومیه یا ساختمان های جنوب کشور دچار معضل خوردگی هستند که استفاده از کامپوزیت ها می تواند پاسخگوی مشکل این قبیل سازه ها باشد.

پروفیل کامپوزیتی

مزایای خرید پروفیل کامپوزیتی

مزیت اصلی استفاده از این پروفیل ها جلوگیری از خوردگی و افزایش عمر سازه در برابر ارتعاشات است. چرا که تنش های وارد شده به این پروفیل، توسط فاز تقویت کننده جذب می شود. آن چه باعث با دوام تر شدن پروفیل کامپوزیتی می شود، خاصیت غیر کشسانی آن است. این خاصیت باعث عملکرد بهتر در برابر ارتعاشات زلزله می شود و بهترین گزینه برای مقاوم سازی در برابر زلزله است.

کاربرد انواع پروفیل

پروفیل های باز Z شکل

پروفیل های باز با مقطع Z در ساخت سقف سوله ها، سالن های بزرگ مثل سالن های ورزشی، انبار و پارکینگ کاربردهای زیادی دارند. پروفیل Z انواع مختلفی دارد که شامل پروفیل Z۱۸، پروفیلZ ۲۰ و پروفیل Z۲۲ است. این پروفیل در ضخامت ۲٫۵ سانتی متری و ۳ سانتی متری تولید می شود که از نظر قیمت پروفیل تفاوت دارند.

پروفیل های باز نبشی و ناودانی

پروفیل های نبشی و ناودانی اکثرا با روش نورد سرد تولید می شوند. از این پروفیل ها می توان در ساختن چهار چوب درهای بزرگ آهنی و انواع قالب های فلزی به کار رفته در ماشین آلات استفاده کرد. ناودانی های کوچک در مواردی نظیر در کرکره ای مغازه ها به کار می روند.

پروفیل های بسته با مقاطع کوچک

پروفیل های مربع و مستطیل که مقاطع کوچکی دارند، برای انواع نرده کشی استفاده می شوند. برای مثال نرده های اطراف دیوارهای کارخانه ها، نرده های فلزی در و پنجره منازل، نرده پیاده روها و خیابان ها اکثرا از این نوع هستند.

پروفیل های بسته با مقاطع بزرگ

پروفیل های بسته مربع و مستطیل با مقاطع بزرگتر که معروف به ستونی هستند، در ساختن ستون و اسکلت فلزی ساختمان ها کاربرد دارند. همچنین اگر این پروفیل ها با مشخصات فیزیکی قابل اطمینانی ساخته شوند می توانند در ساختن شاسی تریلرها و نفت کش ها و همچنین خودروسازی نیز به کار روند. این پروفیل ها بعضا با نام پروفیل های «قوطی» نیز معروفند.

به منظور آشنایی شما عزیزان با انواع پروفیل ها، توجه شما را در این قسمت به فیلم کوتاهی که در این خصوص تهیه شده، جلب می کنیم.

راهنمای خرید و نگهداری پروفیل

انتخاب و خرید پروفیل با کیفیت

پروفیل های با کیفیت از لحاظ ظاهری نباید هیچگونه نقصی داشته باشند. هر گونه فرورفتگی یا برآمدگی در طول پروفیل به شدت به کیفیت و کاربرد آن اثر گذار است و ممکن است خطرات جبران ناپذیری را در ساخت و ساز شما به دنبال داشته باشد. سطوح داخلی و بیرونی پروفیل باید کاملا صاف، بدون شکاف و ترک باشد.

درز مکان های جوشکاری باید کاملا پیوسته و فشرده باشند و هیچ ردی از نقص های مختلف جوش در آن‌ها نباشد. ضخامت جوش داده شده باید در حد ضخامت پروفیل باشد، نه بیشتر و نه کمتر. لازم است ضایعات پروفیل با زاویۀ عمود بر محور آن تراشکاری شده باشد. در دو انتهای پروفیل هیچگونه تغییر شکلی مجاز نیست. حتما در خرید پروفیل به نکاتی که ذکر شد به دقت توجه کنید.

قیمت پروفیل

قیمت پروفیل با توجه به جنس، ابعاد، شرکت سازنده و کیفیت محصول متغیر است. البته عواملی مانند تغییرات نرخ ارز، قیمت در بازار جهانی و عوامل سیاسی نیز بر قیمت پروفیل به شدت تاثیر دارند. به دلیل تغییرات روزانه نرخ ها شما خریداران لازم است جهت اطلاع از قیمت پروفیل، به صورت آنلاین یا تلفنی با شرکت مورد نظر تماس بگیرید.

خرید پروفیل بسته و باز با سایزهای مختلف

نگهداری پروفیل

یکی از مشکلاتی که در نگهداری پروفیل ها وجود دارد، خطر اکسید شدن است. به این منظور می توان پوشش های مختلفی را روی این قطعات اعمال کرد. انواع پوشش های نفتی قادرند به شکل موقت از پروفیل ها در برابر اکسید شدن مراقبت کنند.

اگر چه باز هم پیشنهاد می شود برای به حداقل رسیدن آسیب های خوردگی، پروفیل ها در محیط مرطوب نگهداری نشوند. بسته‌ بندی پروفیل به صورت «بندیلی» انجام می ‌شود. وزن بندیل ‌ها معمولا بین 1 تا 2 تن متغیر است.

حمل و نقل پروفیل

در هنگام انتقال پروفیل با وسایل نقلیه باید در تجمع این محصولات دقت ویژه ای شود. اگر چندین شاخه سنگین پروفیل روی هم قرار گیرند، ممکن است دچار خمیدگی شوند. چرا که بعضا وزن این پروفیل ها بالاست و به هم دیگر نیروی های خمشی وارد می کنند. همین موضوع سبب تغییر شکل پروفیل می شود.

آیا مقاله برای شما مفید بود ؟
5/raterateraterate
3.86
1 نظر ثبت شده

مطالب مرتبط

دیدگاه کاربران

  • رسول 1400 اردیبهشت 26 یکشنبه

    با سلام
    لوله پلیمری تقویت شده با کرین هم تولید دارین) crfp)
    اگر تو لید دارین، کوچکترین قطر تولیدی چقدر هست و قیمت در چگونه هست؟

    آیا برای شما مفید بود