ایزوترم سبوس برشته : اهمیت سبوس برنج در ریخته گری!
ایزوترم سبوس برشته چیست و چه نقشی در ریخته گری دارد؟
برای شروع ریختهگری، مذاب آماده شده در کوره در پاتیل های مذاب تخلیه می شود. در ریختهگری پیوسته، پس از انتقال پاتیل ها به ماشین ریخته گری، در ابتدا ذوب به درون تاندیش منتقل می شود و پس از آن عملیات ریختهگری آغاز می شود.
از آن جا که گرادیان حرارتی میان سطح مذاب و اتمسفر کارگاه بسیار زیاد است، برای حفظ دمای مذاب درون پاتیل یا تاندیش، لازم است پوشاننده مناسبی به سطح مذاب اضافه شود.
این پوشاننده از اتلاف حرارت ذوب از طریق تابش (Radiation) و رسانش (Conduction) جلوگیری می کند. سبوس برشته که از برشته کردن سبوس طبیعی برنج خوراکی تولید می شود، یکی از محصولات پر کاربردی است که می تواند وظیفه محافظت از سطح مذاب را به عهده بگیرد.
پاتیل و تاندیش ریخته گری، به عنوان محفظه هایی برای نگهداری و تصفیه مذاب فولاد و کاهش آخال های آن قبل از ورود به فرایند ریخته گری شناخته می شوند. سبوس برشته معمولا پس از تشکیل سرباره به پاتیل اضافه می شود. این پودر جامد بر سطح مذاب پاشیده می شود و به صورت لایه ای از پودر زینتر شده و خمیری بر سطح آن شکل می گیرد.
با تشکیل لایه سطحی بر روی مذاب، تا حد زیادی از انتقال حرارت جلوگیری شده و مذاب از اکسیداسیون سطحی حفاظت می شود. همچنین بخشی از ناخالصی های موجود در مذاب نیز جذب می شود.
استفاده از سبوس برشته مزایای زیر را به همراه دارد:
- ایزوله حرارتی مذاب به منظور جلوگیری از افت حرارت آن
- کنترل سرعت ریخته گری با کنترل دما و سیالیت مذاب
- کاهش میزان ویسکوزیته مخرب مذاب
- کاهش زمان ذوب (حداقل ۱ تا ۲ دقیقه)
- کاهش میزان اکسیژن مذاب
- کاهش مصرف انرژی
- افزایش عمر پاتیل و تاندیش
نازل تاندیش چیست؟ نکات مهم هنگام خرید و استفاده
نازل تاندیش قطعه ای دیرگداز است که به منظور هدایت مذاب از تاندیش به قالب ریخته گ...اما مشکلات استفاده از سبوس ایزوترم برشته عبارتند از:
- ایجاد مشکلات تنفسی برای اپراتور و پرسنل کارگاه
- عدم جذب کامل ناخالصی های فلزی
- تاثیر کمتر به نسبت نمونه های تولید شده جدید توسط شرکت های دانش بنیان
- نیاز به فضای انبار زیاد (با توجه به چگالی پایین و حجم بالای سبوس برشته)
- محدودیت تولید برنج و سبوس آن در سال های اخیر
پودر صنعتی جایگزین سبوس در صنعت فولاد اصفهان
با توجه به مشکل کم آبی و مشکلات پیش روی صنعت کشاورزی و از سوی دیگر تصمیم دولت مبنی بر انحصار کاشت برنج در شمال کشور، استفاده از عایق سبوس برشته که جزو مواد اصلی و اولیه صنایع فولاد کشور است، دچار مشکل شده و در مواردی به واردات سبوس منجر شده است.
طبق گفته های «حسین ادریس» یکی از مدیران تولید صنعت فولاد استان اصفهان، صنایع فولاد و ذوب آهن این استان سالانه حدود ۱۰ هزار تن سبوس خوراکی برای تولیدات خود نیاز دارند. این صنایع در فصولی از سال با کمبود سبوس مواجه می شوند. بنابراین باید اقدامی در جهت جایگزینی این محصول با محصولات مشابه دیگر انجام شود.
در همین راستا پروژه تولید پودر عایق جایگزین سبوس برنج در شرکت دانش بنیان فولاد نقش جهان کلید خورد. طرح این پروژه که به سفارش فولاد مبارکه اصفهان به این شرکت ارائه شد، پس از دو سال کار مطالعاتی به مرحله تولید رسیده است.
طبق گفته های ادریس، قیمت این پودر جایگزین با سبوس برشته برابری می کند و در فصولی که کمبود این محصول احساس شود، حتی 30% ارزان تر نسبت به سبوس به دست صنایع می رسد.
همچنین، با توجه به خشکسالی و عدم کشت برنج در برخی فصول سال، با تولید محصولات جایگزین، کمک شایانی به جلوگیری از خروج ارز از کشور می شود.
اگر قصد خرید سبوس برشته را دارید، این قسمت را مطالعه کنید:
در حال حاضر، فروش سبوس برشته به دو صورت کامل برشته شده و نیمه برشته با رطوبت حدودی 4% توسط مراکز فروش مختلف حضوری و آنلاین انجام می گیرد.
معمولا در تولید و خرید این محصولات وسواس زیادی به خرج نمی رود و این سبوس ها برای کارخانجات ذوب فولاد و تولید شمش و بیلت بدون روند بازرسی خاصی خریداری می شوند.
در مواردی دیده شده است که به علت وجود ناخالصی های کشاورزی در سبوس برشته، سرباره ای که از این پودرها تشکیل می شود، موجب اکسید مجدد و ورود آخال آن به مذاب می شود که نباید این گونه باشد. این پوشاننده ها باید فرایند جذب آخال ها، حفاظت از ذوب در برابر اکسیداسیون و جذب گوگرد را به نحو احسن اجرا کنند.
دیدگاه کاربران