کاربردهای پرینت سه بعدی در صنایع مختلف
کاربرد پرینت سه بعدی
کاربردهای پرینت سه بعدی در صنایع مختلف
خاستگاه پرینت سه بعدی در “نمونه سازی سریع” و در اصول نمونه سازی صنعتی با هدف سرعت بخشیدن به مراحل اولیه ی تولیدات به روشی سریع و ساده یافت شده است، که امکان تکرار چندباره ی تولید یک محصول برای دستیابی به بازده و سرعت بیشتر در یک محصول بهینه سازی شده را فراهم می نماید. این امر باعث صرفه جویی در زمان و پول در ابتدای فرایند کلی توسعه ی تولید یک محصول شده و تجهیز فرایند تولید را تضمین مینماید. امروزه با وجود اینکه نمونه سازی سریع اغلب اوقات نادیده گرفته میشود، شاید همچنان بزرگترین کاربرد پرینت سه بعدی امروزی باشد.
با توجه به ضرورت پرینت سه بعدی برای نمونه سازی سریع، توسعه ها و بهبودهایی که در فرایند و مواد مورد استفاده این روش رخ دادهاند، زنجیره ی فرایند تولید را کاهش دادهاند. کاربردهای شکل دهی و قالب گیری با استفاده از مزایای فرایندهای مختلف توسعه یافته بودند. این کاربردها نیز به طور فزایندهای در بخشهای صنعتی مختلف اتخاذ شده و استفاده شدهاند.
مشابه عملیات های تولید نهایی، عملیات های بهبود برای ساده سازی بکارگیری ادامه دارند.
در ادامه به کاربرد پرینت سه بعدی در صنایع مختلف میپردازیم.
پزشکی و دندانپزشکی
حوزه ی پزشکی، نه تنها به عنوان یکی ازاولین حوزه های استفاده کنندهی پرینت سه بعدی ، بلکه به عنوان حوزهای با پتانسیل فوق العاده برای رشد در نظر گرفته میشود، و این امر بخاطر ظرفیت های سفارشی سازی و شخصیسازی این تکنولوژی و همچنین قابلیت بهبود کیفیت زندگی انسان ها با ارتقای فرایندها و توسعه ی مواد و رسیدن آنها به استانداردهای پزشکی میباشد.
کاربرد پرینت سه بعدی در پزشکی و دندانپزشکی به طیف وسیعی از خدمات باز میگردد.علاوه بر ارتقای روشهای نمونه سازی جهت پشتیبانی از توسعهی محصولات جدید برای صنایع پزشکی و دندانپزشکی، این تکنولوژی ها جهت ساخت الگوهای روکش های دندانی به روش ریخته گری فلز با جریان کم Downstream Metal Casting و در ساخت ابزارهایی که در آنها از پلاستیک برای تولید الاینر های دندانی (Dental Aligners) در خلأ شکل میگیرد، استفاده شده است.این تکنولوژی دارایمزیت ساخت محصولات استاک (محصولات مادر یا محصولات غیرسفارشی)، مانند ایمپلنت های مفصل ران و زانو، و محصولات سفارشی مختص هر بیمار، همانند سمعک ها، کفی های ارتوتزی برای کفشها، ایمپلنت های یکبارمصرف و پروتزها شخصی سازی شده برای بیمارهایی همچون استئوآرتریت، استئوپروزیس و سرطان و همچنین محصولات مورد نیازبیماران تصادفی و عیوب تروما، میباشد.راهنماهای جراحی (Surgical Guides) که به روش پرینت سه بعدی برای عملهای جراحی خاص تولید شدهاند نیز یکی از کاربردهای در حال رشدی است که به جراحان در کارشان و به بیماران در فرایند بهبود کمک می کند.علاوه بر این، تکنولوژی برای پرینت سه بعدی پوست، استخوان، بافت، مواد دارویی و حتی اندامهای انسان توسعه یافته است.
هوافضا
مشابه حوزه ی پزشکی، حوزه ی هوافضا یکی از اولین حوزه های استفاده کننده از تکنولوژیهای پرینت سه بعدی بوده که از ابتدایی ترین اشکال این تکنولوژی ها برای توسعه ی محصولات و نمونه سازی سود برده است. این شرکتها، که معمولاً با مؤسسات تحقیقاتی و علمی همکاری میکنند، در لبه ی مرزهای علم قرار دارند و یا مرزهای این تکنولوژی ها را برای کاربردهای ساخت و تولید جابجا میکنند. کاربرد پرینت سه بعدی در هوافضا به خاطر ماهیت توسعهطلبانه و تکنولوژی محور این حوزه بسیار چشمگیر بوده است.
به خاطر ماهیت بحرانی توسعهی هواپیما، R&D به شدت مورد نیاز بوده و سختگیرانه است، استانداردها حیاتی هستند و سیستمهای پرینت سه بعدی صنعتی در این مسیر در حال پیشرفت هستند. توسعه ی مواد و فرایندها شاهد گسترش کاربردهای کلیدی بسیاری برای حوزه ی هوافضا بوده است. هماکنون برخی بخشهای غیربحرانی آن در حال حاضر در هواپیما استفاده میشود و کمپانیهای بزرگ هواپیماسازی همچون ایرباس و بویینگ قراردادهای بزرگی را با کمپانیهای فعال در حوزه ساخت افزایشی منعقد کردهاند.
برخی از معروفترین کمپانیهای فعال در صنعت هواپیمایی که به استفاده از ساخت افزایشی روی آوردهاند میتوان به GE/Morris Technologies، Airbus/EADS، Rolls-Royce، BAE Systems and Boeing اشاره کرد.
خودرو
صنایع خودروسازی هم از اولین صنایعی هستند که از پرینترهای سه بعدی به طور وسیع استفاده کرده اند. بسیاری از کمپانیهای خودروسازی، به خصوصدر بخش های خودروهای اسپرت و فرمول وان، مسیری مشابه با کمپانی های هوافضایی را طی کردهاند.در ابتدا کمپانیهای خودروسازی از تکنولوژیهای ساخت افزایشی تنها برای نمونهسازی سریع استفاده میکردند. اما امروزه کاربرد پرینت سه بعدی در صنایع خودروسازی به نمونهسازی سریع محدود نمیشود و این شرکتها به استفاده از پرینترهای سه بعدی برای ساخت قطعات نهایی (قطعاتی که به طور مستقیم در خودرو قرار میگیرند) روی آوردهاند.
اکنون شرکت های خودروسازی بسیاری به دنبال استفاده از پتانسیل های چاپ سه بعدی برای انجام خدمات پس از فروش محصولات خود هستند.به عنوان نمونه اخیراْْ شرکت پورشه شروع به تولید محدود لوازم یدکی خودروهای کلاسیک خود با استفاده از پرینترهای سه بعدی کرده است.
جواهرسازی
بطور سنتی، فرایند طراحی و ساخت جواهر همیشه نیازمند سطوح بالایی از تخصص و دانش در ضمینههای تخصصی همچون قالب سازی، ریخته گری، آبکاری، آهنگری، فلزکاری نقره/طلا، برشکاری سنگ، حکاکی و پولیشکاری میباشند. هرکدام از این زمینه هادر طول سالهای طولانی تکامل یافتهاند و برایبه کار گرفته شدن در ساخت جواهر نیازمند دانش فنی سطح بالاهستند. به عنوان نمونه سابقهی ریخته گری دقیق به ۴۰۰۰ سال پیش برمیگردد.
کاربرد پرینت سه بعدی در جواهرسازی به گونهای است که میتواند تکنولوژیهای دیگر فعال و مورد استفاده در این حوزه را به کلی تحت تاثیر قرار دهد.توجهات بسیاری بر این موضوع معطوف است که چاپ سه بعدی چگونه میتواند به توسعهی بیشتر این صنعت کمک کند. از آزادیهای طراحی جدیدی که توسط پرینت سه بعدی و۳D CADو بهبود فرایندهای سنّتی برای تولید جواهر ایجاد شده است، تا محصولاتی که بطور مستقیم با پرینترهای سه بعدی ساخته شدهاند و بسیار از مراحل روشهای سنّتی را حذف کردهاند؛ساخت افزایشی دارای تأثیر فوق العاده چشمگیری بر حوزهی جواهرسازی بوده است.
هنر/طراحی/مجسمه سازی
هنرمندان و مجسمه سازان به هزاران روش مختلف در حال جذب شدن به چاپ سه بعدی هستند تا اعمال و اشکالی که در گذشته امکانپذیر نبودهاند را انجام دهند. برای یافتن مفاهیم پایهای جدید یا برای آموختن از اساتید قدیمی، این حوزه به عنوان یک حوزهی بسیار فعال در حال یافتن فزایندهی راه های جدید برای کار با تکنولوژیهای پرینت سه بعدی و ارائه ی نتایج آنها به دنیا میباشد. هم اکنون هنرمندان بسیاری وجود دارند که با کار کردن با تکنولوژی های مدلسازی سه بعدی، اسکن سه بعدی و چاپ سه بعدی برای خود نامی دست و پا کرده اند. از جمله هنرمندانی که به کاربرد پرینت سه بعدی در هنر واقف شدهاند و از آن بهره بردهاند میتوان به جاشوآ هارکر، دیزینگوف، جسیکا رُزنکرانتز، پیا هینزه، نیک اروینک و لیونل دین اشاره کرد.
حوزهیاسکن سه بعدی نیز در ارتباط با پرینت سه بعدی، بعد جدیدی را به دنیای هنر افزوده است. با این حال هم اکنوندر این حوزه هنرمندان و دانشجویان یک روش اثبات شده را دنبال میکنند که عبارت از باز تولید کار اساتید گذشته و ساخت کپیهای دقیقی از مجسمههای باستانی است.
معماری
مدلهای معماری، مدتهاست که یکی از کاربردهای اساسی پرینت سه بعدی برای تولید مدل هایی هستند که نشان دهنده ی ابعاد دقیق یک چشمانداز معماری است. پرینت سه بعدی، روشی نسبتاً سریع، آسان و قابل قبول از لحاظ اقتصادی رابرای تولید مستقیم مدلهای دقیق از ۳D CAM، BIM یا اطلاعات دیجیتالی دیگری که معماران استفاده مینمایند، فراهم میکند.بسیاری از شرکتهای معماری موفق، در حال حاضر معمولاً از پرینت سه بعدی (بصورت داخلی در خود شرکت یا به عنوان یک سرویس) به عنوان یک بخش حیاتی در چرخهی کاری خود استفاده میکنند تا نوآوری را افزایش داده و ارتباطات را بهبود بخشند. کاربرد پرینت سه بعدی در معماری به افقهای بلند پروازانهتری هم نگاه دارد.
اخیراً بعضی از معماران نظری، به پرینت سه بعدی به عنوان یک روش ساخت مستقیم نگاه کردهاند.تحقیقات زیادی در تعدادی از مؤسسات تکنولوژی همچونLoughboroughUniversity، Contour Crafting وUniverse Architecturدر این حوزه در حال انجام است.
مد
با ارتقا یافتن تکنولوژیهای پرینت سه بعدی در حوزه ی رزولوشن و مواد منعطف تر، صنعتی که به خاطر آزمایشها و اظهارات ظالمانه اش معروف است، به عرصه ی پرینت سه بعدی وارد شده است. مطمئناً در مورد مُد صحبت میکنیم!
لوازمی همچون کفش، تاج سر، کلاه و کیف که با روش پرینت سه بعدی تولید شده اند، مسیر خود را به سمت جاده های جهانی پیدا کردهاند. و حتی بعضی از طراحان نظری مُد، ظرفیت های این تکنولوژی برای استفاده در مُدهای سطح بالا، لباسها، شنل ها، جامه های بلند تمام طول و حتی بعضی از لباس های زیری که در سالن های مد مختلفی در سراسر جهان عرضه شدهاند،را اثبات کردهاند.
باید به آریس ون هارپنبه عنوان پیشروی این حوزه اشارهی ویژه شود.او مجموعه های بسیاری، که در کتواک های پاریس و میلان مدل شدهاند، را با آمیختن پرینت سه بعدی به قوانین طبیعی که در گذشته در طراحی مد وجود نداشتند، تولید کرده است. افراد بسیاری پا در مسیر او گذاشته اند و خواهند گذاشت و اغلب نتایج کاملاً مشابهی بدست آوردهاند. همچنین با پا گذاشتن کمپانیها بزرگی همچون نایک به عرصهی کاربرد پرینت سه بعدی در صنعت مد، باید در آیندهی نزدیک منتظر تحولات بزرگی در صنعت مد باشیم.
غذا
با وجود اینکه حوزهی غذا اخیراً به کاربران تکنولوژیهای چاپ سه بعدی ورود پیدا کرده، این حوزه یکی از کاربریهای در حال رشد صنعت پرینت سه بعدی است که مردم را بسیار شگفتزده کرده و دارای پتانسیل فوقالعادهای جهت هدایت حقیقی این تکنولوژی به مسیر اصلی خود است.علاوه بر این، همه ی ما همیشه نیاز به خوردن غذا داریم! چاپ سه بعدی در حال ظهور به عنوان یک روش جدید برای آمادهسازی و ارائهی غذا میباشد.
کاربرد پرینت سه بعدی در صنعت غذا ابتدا به کاربردهای آسان محدود میشد. اولین گام های پرینت سه بعدی غذا بر روی شکلات و شکر انجام شده بود. بعد از این به سرعت پرینترهای سه بعدی مخصوص غذا توسعه پیدا کردند و وارد بازار شدند. بعضی از اولین آزمایشات انجام شده در این حوزه، پرینت سه بعدی گوشت در سطح پروتئین سلولی میباشد. پاستا آخرین گروه غذایی بوده است که برای پرینت سه بعدی غذا مورد مطالعه قرار گرفته است.
با نگاه به آینده میتوان به چاپ سه بعدی به عنوان یک روش کامل برای آماده سازی غذا و همچنین راهی برای متعادل کردن مواد مغذی به شکلی جامع و سالم اشاره کرد.
مصرف کنندگان
جام مقدس فروشندگان چاپ سه بعدی، مصرف کننده ی چاپ سه بعدی است. یک بحث گسترده وجود دارد که آیا این روش، آینده ای امکانپذیر دارد یا نه؟در حال حاضر، جذب مصرف کنندگان به خاطر مسائل دستیابیپذیری،محدود است. پیشرفت هایی در این جهت بوسیله ی شرکت های بزرگ چاپ سه بعدی همچون ۳D systems و Makerbot، به عنوان یک زیر مجموعه از Stratasys، انجام گرفته است تا فرایند چاپ سه بعدی و اجزای جانبی آن(ن رمافزار، اجزای دیجیتالی و غیره ) کاربر پسندتر و دست یابی پذیرتر شوند. در حال حاضر، سه راه اصلی وجود دارد که یک فرد بتواند از تکنولوژیهای پرینت سه بعدی استفاده کند:
- طراحی + چاپ
- انتخاب + چاپ
- انتخاب + چاپ سه بعدی برای تکمیل محصول
هرچند که ارائهی خدمات مستقیم به مصرفکنندهها هماکنون هم در حال انجام است، ولی همچنان این مسیر پر پیچ و خم در حال گذار و تحولات اساسی است.
دیدگاه کاربران
با تشکر از مطالب خوب شما