متالوگرافی کاربردی (George F. Vander Voort)
تکنیک متالوگرافی (Metallography) به آماده سازی نمونه ها برای بررسی های میکروسکوپی و مطالعه ریزساختار آن ها به منظور تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی گفته می شود. در واقع متالوگرافی اولین مرحله برای مشاهده سطح اجسام است. با این روش، در حقیقت ما سطح جسم را آماده مشاهده با چشم مسلح می کنیم.
متالوگرافی مشتمل بر دو نوع است: تحقیقاتی و کنترل کیفی. از این دو نوع، شاید متالوگرافی تحقیقاتی به دلیل نیاز به شناخت دیاگرام های فازی و دیاگرام های TTT پیچیده تر باشد. از طرف دیگر، متالوگرافی کنترل کیفی برای صنعت بیشترین اهمیت را دارد. در کنترل کیفی، مدت زمان تحویل نمونه برای آماده سازی متالوگرافی تا هنگام ارائه نتایج بسیار مهم است.
آماده سازی نمونه متالوگرافی را تا حد زیادی می توان یک هنر دانست. معمولاً در آزمایشگاه های مختلف از شیوه های متفاوتی برای آماده سازی نمونه استفاده می شود. با توجه به اینکه فلزات از نظر سختی و بافت با یکدیگر متفاوت هستند از این رو با توجه به نوع فلز مورد آزمایش روش آماده سازی نمونه ممکن است کمی متفاوت باشد. ولی بصورت کلی عملیات آماده سازی نمونه ها مشابه است.
کتاب متالوگرافی کاربردی مجموعه ای از مقالات گردآوری شده ای است که اطلاعاتی جزئی و دقیق درباره ماهیت و کاربرد تعدادی از مهم ترین تکنیک های متالوگرافی را برای استفاده دانشجویان، مهندسین، متخصصان و محققان گردآوری کرده است. این مطالعات می توانند در مطالعات متالورژی فیزیکی، توسعه مواد و آنالیز شکست مفید واقع شوند.
۵ فصل نخست این کتاب تکنیک های متالوگرافی پیشرفته را شرح می دهد که برای آشکارسازی ریزساختار مواد (معمولا به صورت انتخابی) مورد استفاده قرار می گیرند. در این بخش در فصل های مجزا راجع به تکنیک های Potentiostat Etching، اچ مغناطیسی، تکنیک های کنتراست گازی و … توضیحات آورده شده است.
سه فصل از این کتاب به صورت اختصاصی به تکنیک های متالوگرافی مواد خاصی مانند فولادهای زنگ نزن، فولادهای کم کربن و آلیاژهای تیتانیوم پرداخته شده است که نکات جالبی را برای متالوگرافرها فراهم کرده است.
در ادامه دو فصل از کتاب به بررسی تکنیک های متالوگرافی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی پرداخته است. با توجه به این که در دهه های گذشته، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) به یکی از ابزارهای کارآمد در زمینه مطالعه ترک ها و ریزساختارها تبدیل شده است، شناخت آن و نحوه کار با این دستگاه اهمیت ویژه ای دارد.
در نهایت سه فصل دیگر از این کتاب به معرفی روش متالوگرافی و کاربردهای آن در آنالیز شکست مواد پرداخته است.
یکی از ویژگی های بارز این کتاب این است که هر فصل بر مبنای تجربه و مطالعات یک یا چند نفر از متخصصانی که در آن حوزه فعالیت داشته اند، نگاشته شده است. بنابراین می توان با توجه به پژوهش موردی در زمینه ای خاص، از این کتاب به عنوان منبعی برای کسب دانش بیشتر برای آزمایش ها استفاده کرد.
کتاب متالوگرافی کاربردی مشتمل بر ۱۷ فصل به شرح زیر است:
- فصل ۱: شناسایی فازی توسط روش اچ انتخابی
- فصل ۲: اچ پتانسیواستات (Potentiostat Etching)
- فصل ۳: کاربردهای تکنیک لایه نشانی تداخلی
- فصل ۴: اچ مغناطیسی
- فصل ۵: تکنیک کنتراست گازی
- فصل ۶: تکنیک های متالوگرافی و مطالعه فولادهای زنگ نزن
- فصل ۷: استفاده از روش استریولوژی کمی (Quantitative Stereology)
- فصل ۸: شکست نگاری کمی (Quantitative Fractografhy)
- فصل ۹: تکنیک ها و کاربردهای تست های سختی بر پایه Microindentation
- فصل ۱۰: استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) به عنوان ابزار متالوگرافی
- فصل ۱۱: متالوگرافی با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)
- فصل ۱۲: استفاده از متالوگرافی در کنترل فرایندهای جوشکاری
- فصل ۱۳: مطالعات میکروسکوپی فولادهای خوش تراش (Free-Machining Steels)
- فصل ۱۴: مطالعات میکروسکوپی آلیاژهای تیتانیوم
- فصل ۱۵: استفاده از میکروسکوپ در بررسی آنالیز شکست
- فصل ۱۶: مطالعات میکروسکوپی پوشش ها
- فصل ۱۷: مطالعات میکروسکوپی خوردگی
در این بخش این کتاب برای استفاده به صورت رایگان در اختیار شما عزیزان قرار داده شده است.
دانلود فقط با IP ایران امکانپذیر است. در صورت عدم مشاهده باکس قرمز رنگ دانلود، VPN خود را خاموش نموده و صفحه را رفرش کنید.
پسورد فایل فشرده : www.iran-mavad.com
دیدگاه کاربران