سیمان نسوز (معرفی، انواع، راهنمای خرید)
سیمان نسوز چیست؟
سیمان نسوز همانگونه که از نامش پیداست به سیمانی میگویند که قابلیت تحمل دمای بالا را دارد و میتواند در تماس با آتش قرار بگیرد. این سیمان به سیمان پرآلومین یا آلومینا بالا نیز معروف است و خواص دیرگدازی خود را مدیون اکسیدی به نام آلومینا است. در ترکیب این سیمان، چهار نوع اکسید نقش اساسی دارند که در تصویر زیر آنها را مشاهده میکنید.
خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی سیمان نسوز
- همان طور که از نام این مصالح پیداست، مقاومت این ماده در برابر دما بالا است. این ماده در درجه حرارت های بالا تا 1450 درجه سانتیگراد می تواند مقاومت کند. اما در مقابل سرما تا دمای 10- درجه می تواند مقاومت داشته باشد.
- این دسته از سیمان ها، در برابر خوردگی، سایش و حملات شیمیایی مقاومت نسبتا خوبی دارند. گفته شده که این مواد می توانند در محیط های اسیدی تا درجه PH=3/5 مقاومت داشته باشند. اما در محیط های اسیدیتر بهتر است از سیمانهای ضد اسید استفاده کرد.
- یکی از ویژگی های بارز این سیمان این است که مقاومت اولیه آن به سرعت افزایش پیدا می کند و در اصطلاح سریع خود را می گیرد. به طوری که مقاومت یک روزهی سیمان نسوز با مقاومت 28 روزهی سیمان پرتلند عادی برابری میکند.
- سیمان نسوز عایق الکتریسیته محسوب می شود. اما در محیط های مرطوب و دمای محیط دچار تغییر شیمیایی شده و تخریب می شود. به همین دلیل مصرف سیمان پرآلومین در مصارف ساختمانی ممنوع اعلام شده و استفاده از آن به دماهای کاری بالا محدود شده است.
سیمان پرآلومین به چه صورتی تولید می شود؟
برای تهیه مخلوط اولیه این سیمان حدود ۴۰% سنگ آهک را با ۴۰% بوكسیت و ۲۰% مواد دارای آهن و سیلیس مخلوط می کنند. کوره سیمان برقی دارای دو بخش قائم و افقی است که در قسمت افقی دما به بالاترین حد میرسد. در این دما، تمام مواد اولیه ذوب می شوند. پس از ذوب شدن، این مواد به سینی های مخصوصی جهت سرد شدن هدایت می شوند. پس از شکل گیری، این مواد توسط دستگاه خردکن، خرد می شوند و جهت تولید محصول نهایی آسیاب می شوند.
سیمان نسوز در ترکیب با آب و هوا سخت میشود و مقاومت آن افزایش مییابد. این مسئله به دلیل تبدیل فازهای آلومینو سیلیکات کلسیم به هیدرات آلومینات کلسیم است. برای افزایش چسبندگی در این سیمان، سیمان پرتلند نیز در ترکیب اولیه به کار میرود.
سیمان (انواع ، روش های تولید ، نکات خرید)
بدون شک تاکنون با سیمان کار کرده و یا حداقل آن را دیده اید. مادهی چسبنده ای که ...سیمان نسوز در چه قالب هایی یافت میشود؟
به طور کلی سیمان نسوز در دو شکل کلی عرضه میگردد:
- سیمان نسوز خودگیر در حرارت
- سیمان نسوز خودگیر در هوا
در تولید سیمان نسوز خودگیر در حرارت، با افزایش حرارت ابتدا اتصال ضعیفی بین اجزا برقرار میشود و پس از آن اتصال سرامیکی ایجاد میشود که در نتیجه استحکام سیمان نیز افزایش پیدا میکند.
در تولید سیمان خودگیر در هوا، در ابتدا اتصال قوی بین اجزا به وجود میآید که پس از حرارت دهی در هنگام استفاده، این اتصالات قوی به اتصالات سرامیکی تبدیل میگردند. استحکام مادهی اتصال دهنده پس از حدود 12 ساعت به 80% میزان نهایی میرسد. در این سیمان، از سیلیکات سدیم (SS) خنثی به عنوان مادهی اتصال دهنده استفاده میشود. برای استفاده از سیلیکات سدیم، ابتدا درصد کمی از آن با آب مخلوط شده و به ملات اضافه میگردد. البته باید در نظر داشت اگر میزان سیلیکات سدیم بیش از حد مجاز باشد خاصیت دیرگدازی سیمان کاهش مییابد.
بتن نسوز چیست؟
بتن هایی که از سیمان نسوز تهیه می شوند، به دلیل دلیل استحکام و مقاومت بالا در برابر سایش و ضربه گزینه مناسبی برای کفپوش سالن های صنعتی هستند. این بتنها از اصلی ترین انواع دیرگدازهای ریختنی نسوز هستند.
با انواع جرم نسوز بیشتر آشنا شوید
انواع جرم نسوز ( خاک نسوز ) که از آن ها به عنوان جرمهای کوره هم یاد...از سیمان نسوز در چه مصارفی استفاده می شود؟
با توجه به مقاومت بالایی که سیمان نسوز در برابر حرارت دارد، می تواند گزینه ای مناسب برای آسترکاری و ساخت وسایلی باشد که باید مقاومت مناسبی در برابر تخریب حرارتی داشته باشند. این ماده می تواند به اشکال مختلفی نظیر سیمان خالص، سیمان به همراه شاموت و ترکیب سیمان به همراه خاک نسوز و دانه سبک (پرلیت، ورمیکولیت، لیکا و …) استفاده شود. برخی از مهم ترین مصارف این نوع سیمان عبارتند از:
- تجهیزات زباله سوز
- ساخت انواع دودکش
- ساخت کف و دیواره کوره
- ساخت کوره های تناوبی و تونلی
- چسباندن آجر در کورهی تولید سیمان
- خشک کن و پیش گرم کوره های سیمان
نکات خرید و مصرف سیمان نسوز
- در هنگام استفاده از این نوع سیمان، برای گیرش سریعتر آن بهتر است از ترکیب سیمان نسوز و سیمان پرتلند استفاده کنید.
- اگر میزان اکسید آهن در این سیمان زیاد باشد رنگ آن خاکستری تیره یا قهوه ای میشود و اگر میزان اکسید آهن کم باشد به رنگ قهوه ای تا خاکستری روشن درمیآید.
- به منظور کارایی بهتر سیمان، بهتر است یک روز پیش از مصرف، ملات آن را آماده کنید. به منظور جلوگیری از گیرش سیمان، باید از محفظه بسته یا درصد آب بیشتری استفاده کنید.
- به منظور کنترل غلظت ملات، لازم است که درصد سیلیکات سدیم را کاهش یا افزایش دهید.
- دقت داشته باشید اگر در هنگام مصرف، ملات سفت شود، اضافه کردن آب باعث کاهش استحکام آن میشود. بنابراین لازم است که ملاتی که تهیه کرده اید، در مدت زمان بهینه ای مصرف کنید.
- برای استفاده از سیمان نسوز در فصل زمستان، باید از یخ زدگی ملات جلوگیری کنید و در هوای گرم برای جلوگیری از گیرش سریع آن از موادی نظیر سدیم گلوکنات استفاده کنید.
- در هنگام ساخت ملات، نسبت آب به سیمان باید حدود 4/0 باشد. قبل از نصب، استفاده از دستگاه ویبراسیون نیز ضروری است.
- در صورتی که نیاز به تهیه سیمانی با انبساط کنترل شونده داشته باشید، میتوانید از ترکیب سیمان نسوز و سولفات استفاده کنید.
دیدگاه کاربران