پروفیل قوطی چیست؟

پروفیل قوطی یکی از مقاطع فولادی است که به انگلیسی با نام Box یا باکس نیز شناخته می‌شود. این نوع پروفیل، چهارگوش و جعبه‌ای شکل است و در جنس‌های مختلف تولید می‌شود. اگر چه فلزات پرکاربردترین متریال در ساخت این مقاطع به شمار می‌روند، اما از متریال متفاوتی چون کامپوزیت نیز در ساخت قوطی فولادی استفاده می‌شود. پروفیل قوطی آهنی از سایر انواع قوطی در بازار پرکاربردتر است. ابعاد قوطی آهنی شامل طول، عرض و ضخامت، در نام‌گذاری قوطی اهمیت زیادی دارند. ابعاد همچنین وزن و استاندارد بودن قوطی را تعیین می‌کند. در ادامه ابعاد مختلف قوطی پروفیل آهنی، وزن و سایر ویژگی‌های آن مورد بررسی قرار می‌گیرند.

تولید پروفیل های قوطی

همان طور که گفته شد، پروفیل قوطی نوعی پروفیل با ظاهری شبیه به جعبه است و از این‌ رو باکس نیز نام دارد. در حقیقت، قوطی شبیه به لوله بوده با این تفاوت که چهار گوش است. تولید این مقاطع توخالی به چندین روش انجام می‌شود:

  • روش نورد گرم
  • روش نورد سرد
  • روش اتصال نورد گرم و سرد

روش معمول برای تولید پروفیل فلزی، نورد گرم است. در صورتی که از این پروفیل‌ها در کاربردهای تزئینی استفاده شود، نورد سرد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روش های تولید پروفیل قوطی

انواع پروفیل

پروفیل ها را به چندین روش و بر اساس ویژگی‌های مختلف دسته‌بندی می‌کنند. به طور کلی می‌توان گفت که دو نوع پروفیل باز و بسته وجود دارد که در هر دسته تعدادی از پروفیل‌ها قرار می‌گیرند. از جمله آن‌ها می‌توان به نبشی، ناودانی، پروفیل Z، سپر آهنی، تیرآهن، کلاهی، کلاهی بس و پروفیل قوطی اشاره کرد.

از نقطه نظر جنس، از مواد مختلفی برای تولید استفاده می‌شود که آهن از همه پرکاربردتر است. پروفیل های آهنی در دسته پروفیل های باز قرار می‌گیرند.

از مواد کامپوزیتی، فولاد گالوانیزه و آلومینیوم نیز در تولید پروفیل استفاده می‌شود. در ارتفاعات بالا و در محل‌های با رطوبت زیاد که احتمال خوردگی بالاست، فولاد گالوانیزه گزینه بسیار مناسبی است. همچنین در ارتفاعات که سرعت وزش باد بالاست، از پروفیل گالوانیزه استفاده می‌شود.

در ساختمان سازی و صنایع دیگر، پروفیل آلومینیومی نیز کاربرد دارد. یکی از کاربردهای بالای این نوع پروفیل در ساخت درب و پنجره است. پروفیل کامپوزیتی نوع دیگر پروفیل است که در برابر فشار و نیروهای زلزله مقاومت زیادی دارد. همچنین به دلیل مقاومت بالای آن در برابر خوردگی و فرسایش، از این پروفیل در محیط‌های بسیاری می‌توان استفاده کرد.

پرکاربردترین انواع پروفیل قوطی عبارتند از:

پروفیل مربع و مستطیل

پروفیل مربع و مستطیل به انواعی اطلاق می‌شود که سطح مقطع چهار گوش و ضخامت متفاوت دارند. از قوطی آهنی مربع شکل در ساخت درب و پنجره، نرده فلزی راه‌‌پله‌ها، ساخت پایه میز و صندلی و … استفاده می‌شود. در ادامه درباره وزن قوطی مربعی، وزن استاندارد و کاربردهای آن صحبت خواهیم کرد.

باکس پروفیل در چه اشکالی ساخته می شود؟

قوطی ستونی

پروفیل قوطی ستونی یکی دیگر از انواع آهنی پرکاربرد است که خود در دو نوع ساختمانی و ستونی تولید می‌شود. به طور معمول در کارگاه‌ها، انبارها، سوله‌ها و ستون‌های ساختمانی قوطی ستونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ابعاد قوطی آهنی ستونی موجود در بازار متنوع است. قوطی 400*400 میلی‌متر یکی از رایج‌ترین ابعاد در دسترس به شمار می‌رود.

قوطی مبلی

قوطی مبلی، از انواع پروفیل باز است که در ضخامت پایین ساخته می‌شود. متریال مورد استفاده در تولید قوطی مبلی، ورق روغنی است. این پروفیل‌ها، به نام پروفیل سبک نیز ساخته می‌شوند. قیمت پروفیل مبلی وابسته به قیمت ورق روغنی، ابعاد پروفیل، نرخ دلار و … است. از این نوع قوطی در ساخت دوچرخه، مبلمان، اگزوز، لوازم خانگی و …  استفاده می‌شود.

ابعاد استاندارد پروفیل قوطی

به طور کلی، انواع قوطی آهنی را می‌توان در ابعاد متنوع تولید و راهی بازار کرد. اگرچه طول و عرض جهت به‌کارگیری پروفیل اهمیت دارند، اما آن‌چه کیفیت و کارایی محصول را مشخص می‌کند، ضخامت آن است. استفاده از پروفیل آهنی در ضخامتی نامتناسب با کاربرد، ممکن است آسیب‌های جدی به دنبال داشته باشد.

ضخامت قوطی آهنی از 0.5 میلی‌متر شروع شده و بیشتر می‌‌شود. معمولا در ساخت مبلمان و میز و صندلی از پروفیل با ضخامت 0.5 تا 1.5 میلی‌تر استفاده می‌گردد. این در حالی است که ضخامت پروفیل قوطی در محدوده 2 تا 3 میلی‌متر برای ساختمان سازی مناسب است. قوطی پروفیل با ضخامت 4 میلی‌متر و بیشتر، در صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مقاطع در طول 6 و 12 متر قابل خریداری هستند.

قوطی مربعی در ابعاد 10*10 تا 500*500 میلی‌متر تولید می‌شود. سایز قوطی آهنی مستطیلی نیز متنوع است. این انواع را می‌توان با ضخامت 2/5 تا 8 میلی‌متر به بازار عرضه کرد. دو بعد دیگر آن از عرض 40 و طول 100میلی‌متر شروع می‌شود. بیشترین طول پروفیل مستطیلی 300 و بیشترین عرض آن 135 میلی‌متر است.

ابعاد استاندارد قوطی پروفیل

وزن پروفیل قوطی

همان‌طور که چندین بار بیان شد، انواع پروفیل قوطی فولادی در ابعاد مختلف تولید می‌شوند. طول، عرض و ضخامت پارامترهای مهم محاسبه وزن پروفیل به شمار می‌روند. آن‌چه موجب تمایز وزن دو پروفیل با طول و عرض برابر می‌شود، ضخامت آن‌هاست. با افزایش ضخامت پروفیل، وزن افزایش می‌یابد. جهت محاسبه وزن قوطی پروفیل مربعی و مستطیلی از فرمول زیر استفاده می‌شود:

وزن پروفیل (کیلوگرم) = تعداد * طول به کار رفته بر اساس (متر) * وزن مخصوص پروفیل (کیلوگرم)

به منظور راحتی بیشتر، وزن استاندارد محاسبه شده و در جدول وزن پروفیل ارائه شده است. بدین منظور می‌توان به سادگی و با در نظر داشتن ابعاد وزن آن را بدست آورد. قیمت پروفیل بر اساس وزن محاسبه می‌شود. به طور مثال قیمت پروفیل قوطی 20*20 با توجه به ابعاد، محاسبه وزن آن و قیمت روز قوطی فلزی، به دست می‌آید.

با توجه به این جدول دو نوع پروفیل سبک و سنگین وجود دارد که در ادامه به تعریف این دو می‌پردازیم.

قوطی پروفیل سبک و سنگین

پروفیل قوطی سبک، همانطور که از نامش پیداست، وزن کمتری در مقایسه با نوع سنگین دارد. این نوع همانند پروفیل سنگین هم از ورق سیاه و هم از ورق روغنی تولید می‌شود.  

انواع پروفیل سبک، پروفیل‌هایی با ضخامت کمتر از نوع سنگین به شمار می‌روند. با این وجود، وزن و ضخامت این قوطی‌ها، موجب شده تا در برابر فشار مقاومت کافی نداشته و قابل استفاده نباشند.

کاربرد پروفیل قوطی

به طور کلی، کاربردهای قوطی آهنی را می‌توان این چنین نام برد:

  • در ساخت ستون و اسکلت فلزی از پروفیل مربعی استفاده می‌شود.
  • در صنعت خودروسازی، برای ساخت باربندها، یدک‌کش‌ها، انواع تریلر و … قوطی آهنی کاربرد دارد.
  • پروفیل قوطی با ابعاد ویژه، در ساخت شاسی تریلر و نفت کش مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • در صنعت مبلمان سازی، ساخت تخت خواب فلزی، زیرپایه‌ها، صندلی‌ها و … قوطی نقش بسیاری دارد.
  • همچنین می‌توان از قوطی پروفیل در آلاچیق‌ها، درب و پنجره، تابلوهای تبلیغاتی، تابلوی علائم رانندگی، نیمکت و تجهیزات ورزشی در پارک‌ها استفاده نمود.

قوطی آهنی، پروفیلی با داشتن خواص مطلوبی چون استحکام بالا، در بسیاری حوزه‌ها چون صنعت ساختمان سازی و خودروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بیشترین کاربرد قوطی آهنی در چارچوب‌های درب و پنجره است. شرکت پیشرو صنعت نفت آسیا از جمله تامین‌کنندگان انواع قوطی فلزی بازار آهن محسوب می‌شود. این مجموعه بازرگانی که فعالیت خود را در قالب برند آیرومارت ارائه می‌دهد، لیست قیمت روز انواع پروفیل صنعتی و ساختمانی را در شبکه‌های اجتماعی و سایت خود به نشانی www.iromart.com در اختیار مشتریان قرار می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تهیه آهن‌آلات و خدمات جانبی مورد نیاز چون خمکاری و برشکاری، از طریق شماره تلفن 02145306 با کارشناسان آیرومارت در تماس باشید.

آیا مقاله برای شما مفید بود ؟
5/raterateraterate
3.67
1 نظر ثبت شده

مطالب مرتبط

دیدگاه کاربران

  • امین 1401 اسفند 16 سه شنبه

    مطالب ناقص و توضیحات ضعیف بود.

    آیا برای شما مفید بود